Radioamatööritoiminta

Radioamatööritoiminnassa on tarkoitus pitää radioyhteyksiä muiden radioamatöörien kanssa radioamatöörien käyttöön tarkoitetuilla taajuusalueilla. Itse yhteyksien pitämisen lisäksi radioamatööriharrastukseen voi kuulua mm. radiolaitteiden ja antennien rakentelua sekä modifiointia, radiotekniikan opiskelua, kerhotoimintaa, radiosuunnistusta sekä QSL-korttien keräilyä. Jokainen voi itse valita mitä osa-alueita haluaa harrastaa, eikä yhtä ainoata oikeaa tapaa harrastaa radioamatööritoimintaa ole.

Radioamatööriyhteyksiä voi pitää monilla tavoin, niin puheella, sähkötyksellä kuin digitaalisilla lähetyslajeillakin. Radioamatöörilaitteita löytyy laaja kirjo, kädessä pidettävistä laitteista aina tehokkaisiin pöydällä pidettäviin radioihin joilla saa yhteyksiä ympäri maailman. Kuten useimmissa harrastuksissa, saa radioamatööritoiminnassakin halutessaan upotettua välineisiin suurempiakin summia, mutta välttämätöntä se ei missään nimessä ole. Alkuun pääsee hyvinkin pienellä panostuksella, sillä esimerkiksi halvimmat VHF- ja UHF-taajuusalueilla toimivat käsiradiot maksavat vain joitakin kymppejä. Lisäksi elektroniikasta ja rakentelusta kiinnostuneet voivat halutessaan rakentaa omat laitteensa. Varsinkin antennien rakentelu on erittäin suosittua, sillä kohtalaisen pienellä vaivalla ja alhaisilla kustannuksilla on mahdollista rakentaa hyvin toimivia antenneja.

Miten radioamatööriksi?


Radioamatööritoiminta on luvanvaraista ja luvan myöntää Suomessa Viestintävirasto. Luvan saadakseen tulee suorittaa Radioamatööritutkinto valtuutetulle tutkinnon vastaanottajalle. Myös Kakkosten Kerholta löytyy tutkinnon vastaanottaja. Tutkintoon voi valmistautua osallistumalla radioamatöörikurssille tai opiskelemalla itsenäisesti. Lisätietoja löytyy mm. Suomen Radioamatööriliiton sivuilta ja tutkinnon suorittamista voi harjoitella AR-X.fi - palvelussa. Myös kerholta saat neuvoja ja opastusta radioamatööriharrastuksen aloittamisessa, joten ota rohkeasti yhteyttä tai tule vierailemaan kerhoillassa!